آموزش, مقالات

پوسیدگی دندان با وجود مسواک زدن

پوسیدگی دندان با وجود مسواک زدن

علت پوسیدگی دندان بسیار زیاد بوده مهمترین عامل ژنتیک است. مشکلات ژنتیکی بیشتر تاثیر را در سلامت بدن دارد.

مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به درستی، یکی از بهترین راه ها برای جلوگیری از پوسیدگی دندان است. اما متاسفانه، ممکن است افراد با وجود رعایت بهداشت دهان و دندان دچار پوسیدگی شوند.

کلینیک دندانپزشکی دنتال لند آماده مشاوره در زمینه پوسیدگی دندان به شما عزیزان می باشد.

 

پوسیدگی دندان با وجود مسواک زدن

بیایید نگاهی به برخی دلایل احتمالی پشت پرده تشکیل پوسیدگی دندان، علی رغم مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم، بیندازیم.

  1. استفاده از خمیردندان نامناسب:
    اگر طی چند روز پس از تغییر خمیر دندان دچار مشکلات دندانی شدید، احتمالاً خمیر دندان شما دارای مقدار سایش نسبی دنتین (RDA) بالاتری است.
    چنین محصولات مراقبت از دندان می توانند به سطح دندان آسیب برسانند. مهم نیست که این خمیر دندان معمولی باشد یا سفید کننده، همیشه محصولی با مقدار RDA کمتر از ۲۵۰ انتخاب کنید. همچنین مطمئن شوید که دارای تاییدیه انجمن دندانپزشکی آمریکا (ADA) باشد.
  2. دندان ها انتهایی به دلیل کم توجهی در هنگام مسواک زدن:
    دندان های عقبی (آسیاب و پیش آسیاب) نقش مهمی در خرد کردن غذا قبل از بلعیدن دارند. آنها دارای حفره ها، شکاف ها و شیارهای متعددی هستند که ذرات غذا را در خود جای می دهند. همچنین تمیز کردن آنها سخت تر است و به سرعت می توانند به محل تجمع پلاک تبدیل شوند.
    این عوامل باعث می شود آنها بیشتر در معرض پوسیدگی و حفره قرار گیرند.
    دندانپزشکان اغلب به بیماران توصیه می کنند برای محافظت از دندان های عقبی، از درزگیرهای دندان یا پر کردن همرنگ دندان برای پوشاندن حفره ها و شیارها استفاده کنند.
  3. استفاده از خمیردندان های حاوی فلوراید:
    فلوراید در مراحل اولیه پوسیدگی از ایجاد حفره جلوگیری می کند و همچنین تا حدودی می تواند با بازسازی مینای دندان، آسیب های دندانی را ترمیم کند. متاسفانه برخی افراد از محصولات مراقبت از دندان با ترکیبات طبیعی فاقد فلوراید استفاده می کنند. این کار باعث کمبود فلوراید شده و علی رغم مسواک کردن منظم، سلامت دهان و دندان آنها را به خطر می اندازد. بنابراین، دندانپزشکان توصیه می کنند از خمیر دندان و دهانشویه حاوی فلوراید استفاده شود.
  4. مسائل ارثی:
    سابقه خانوادگی می تواند برخی افراد را در معرض خطر بیشتری برای مشکلات دندانپزشکی قرار دهد. مطالعات نشان می دهد که نمی توان به طور کامل پوسیدگی دندان را به سابقه خانوادگی نسبت داد. با این حال، تحقیقات ثابت کرده اند که مشکلات ارثی می توانند دلیل مینای ضعیف، اختلالات فک، نامرتبی و تغییر رنگ دندان باشند.
    نامرتبی های قابل توجه نیاز به درمان با بریس یا الاینر شفاف دارند. برای برطرف کردن نامرتبی های جزئی و فاصله بین دو دندان، باندینگ دندان بهترین گزینه است.
  5. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به روش نادرست:
    اگر مطمئن شوید که موهای مسواک با زاویه به سمت خط لثه متمایل هستند، پلاک و debris (ذرات باقی مانده غذا) روی سطح و شیار دندان پاک می شوند. به خاطر داشته باشید که فشار دادن محکم مسواک روی سطح دندان نتیجه بهتری ندارد. در عوض، مطمئن شوید که حداقل دو دقیقه مسواک بزنید.
    به نواحی نزدیک خط لثه و همچنین سطوح جونده دندان به طور مساوی اهمیت دهید. حرکات ملایم و کوتاه برای همه سطوح دندان مناسب است. بریج ها، پرکردگی ها یا روکش ها نیز در حین تمیز کردن نیاز به توجه دارند.نخ دندان به خلاص شدن از شر ذرات غذا و پلاکی که مسواک به آنها دسترسی ندارد کمک می کند. نخ دندان را به صورت عمودی بین فاصله دندان ها بالا و پایین بکشید. از آن مانند ابزاری برای تمیز کردن هر دو طرف دندان استفاده کنید. تا جایی که ممکن است از نخ دندان برای تمیز کردن تمام دندان ها استفاده کنید.
    برای داشتن نفس تازه، روزانه به آرامی روی زبان خود مسواک بزنید. در صورت نیاز از تمیز کننده زبان استفاده کنید.
  6. میان وعده های مکرر می توانند مشکل ساز شوند:
    برخی از متخصصان تغذیه به جای یک وعده غذای کامل، به افراد توصیه می کنند که چند میان وعده در طول روز داشته باشند. اما متاسفانه، این کار باعث نوعی بارش اسیدی مداوم روی دندان ها می شود. خوردن میان وعده حتی با کمی قند در طول روز می تواند منجر به پوشش دائم باکتری های ایجاد کننده پلاک در دهان شود.مصرف مواد غذایی مانند چیپس، غلات خشک، آبنبات های جویدنی، کوکی، میوه های خشک و کیک به دلیل داشتن قند می تواند باعث رشد باکتری های مضر شود. حتی عسل و لبنیات نیز به دلیل ذرات چسبنده ای که می توانند به دندان ها بچسبند و به آرامی باعث پوسیدگی شوند، جای تعجب دارند.
    این ذرات با آبکشی با آب پاک نمی شوند. در چنین مواردی، حتی مسواک زدن دو بار در روز نیز ممکن است کمکی نکند زیرا باقی مانده غذا و قند برای ساعت ها روی دندان ها را می پوشانند.انتخاب وعده های غذایی کاملتر بهتر از آن است که اجازه دهید غذا در طول روز روی دندان ها باقی بماند. مسواک زدن دو بار در روز برای افرادی که عاشق میان وعده های مکرر هستند، بسیار مهم است.
    همچنین، شستن دهان بعد از هر وعده غذایی می تواند به طور قابل توجهی باکتری های مضر دهان را کاهش داده و تولید بزاق را بهبود بخشد.
  7. رفلاکس یا استفراغ:
    بیمارانی که از بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) رنج می برند، به دلیل برگشت اسید معده دچار اسیدیته در دهان می شوند. این اسید باعث فرسایش و تغییر رنگ مینه‌ی دندان می شود. به عبارت ساده، دندان ها پوشش محافظ خود را از دست داده و نسبت به غذاهای شیرین، سرد و گرم حساس می شوند.
    در این موارد، صرفا مسواک زدن کمکی نمی کند. چنین بیمارانی باید فوراً علت رفلاکس یا استفراغ را پیدا کرده و در صورت نیاز تحت درمان GERD قرار گیرند.
  8. خشکی دهان:
    باکتری های بد موجود در مواد غذایی مصرف شده، اسید را در دهان ایجاد می کنند و بزاق بهترین دفاع در برابر آن است.
    بزاق پلاک را پاک کرده و از ایجاد پوسیدگی که منجر به حفره می شود، جلوگیری می کند. برخی داروها بر غدد بزاقی دهان که بزاق تولید می کنند تأثیر می گذارند و در نتیجه باعث خشکی دهان می شوند. نادیده گرفتن این وضعیت پزشکی می تواند ظرف مدت کوتاهی بر سلامت دهان فرد تأثیر بگذارد.
    بنابراین، بیماران باید خشکی دهان را به پزشک خود اطلاع دهند. اگر این عارضه یک عارضه جانبی احتمالی دارو باشد، پزشک داروی جایگزین تجویز خواهد کرد.
  9. دندان قروچه:
    استرس و اضطراب، اختلال مفصل فکی گیجگاهی (TMJ)، کج بودن دندان ها، بایت غیرطبیعی و اختلالات خواب ممکن است منجر به دندان قروچه شود. گاهی اوقات، بیماران حتی متوجه نمی شوند که دچار دندان قروچه شده اند.

    دندان قروچه باعث آسیب به مینه‌ی دندان و در معرض قرار گرفتن لایه های حساس دندان می شود. دندانپزشک می تواند دهان را معاینه کرده و دندان قروچه را تشخیص دهد. درمان این عارضه با محافظ دهان یا سایر وسایل دندانپزشکی می تواند به کنترل آسیب های بعدی کمک کند.

مشاوره رایگان کلینیک دندان پزشکی دنتال لند

جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره راجب این مطلب، می توانید با شماره تلفن های زیر تماس حاصل فرمایید.

۰۲۱۹۱۵۵۱۲۱۵ ۰۹۰۵۴۲۳۱۰۳۱

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *