مراحل جرم گیری دندان و جلوگیری از ایجاد پلاک دندان

مراحل جرم گیری دندان
قبل از بررسی مراحل جرم گیری دندان (بروساژ دندان) بپردازیم، باید بگوییم که این سرویس مهم دندانپزشکی تا حد زیادی از بیماری های دندان و لثه و همچنین تحلیل رفتن لثه جلوگیری به عمل می آورد. بنابراین براساس شرایط جسمی بیمار و وضعیت دندان ها و لثه جرم گیری دندان در دندان پزشکی باید هر ۶ ماه یکبار انجام شود. پس اگر قصد انجام جرمگیری دندان دارید، به این مورد توجه ویژه داشته باشید.
جرم گیری دندان یک فرآیند مهم در حفظ بهداشت دهان و جلوگیری از بیماریهای دندانی و لثه است. مراحل جرم گیری دندان به شکل زیر هستند:
مراحل جرم گیری دندان
- بی حسی موضعی: یک ابزار کمکی در فرآیند جرم گیری دندان مورد استفاده قرار گیرد. این نوع بی حسی معمولاً با استفاده از انواع مختلف از مواد بی حسی، مانند لیدوکائین یا نیتروس اکساید، اعمال میشود. زیرا جرم گیری دندان ممکن است در برخی از موارد باعث تحریک و یا توجه به نقاط خاصی از دهان شود که برخی افراد ممکن است به آنها حساسیت نشان دهند.
- جرم گیری ناحیه موردنظر با مواد مناسب: بعد از بی حسی، دندانپزشک دنتال لند با استفاده از تجهیزات (ابزار اولتراسونیک) و مواد مخصوص نواحی مختلف از قبیل زیر و بین لثه، انتهای تاج دندان و اطراف ریشه را جرم گیری و پاکسازی می کند.
- روت پلنینگ: بعضی اوقات انواع باکتری، پلاک و تارتار به زیر لثه نفوذ می کند. بر همین اساس طی جرم گیری اولیه به طور کامل از بین نمی روند. بدین جهت طی یک فرآیند تخصصی به نام روت پلنینگ تمامی ناهمواری ها و باکتری زیر لثه ای پاکسازی شده و همه عفونت ها و پلاک ها رفع می گردد. البته باید توجه داشته باشید در بعضی موارد با روت پلنینگ یک لایه بسیار کوچک از دنتین دندان (لایه دوم دندان) برداشته شده و به لحاظ اینکه دنتین زیر مینای دندان واقع شده، تمامی باکتری ها، عفونت ها و پلاک ها به طور کامل حذف می شود.
- شستشوی نهایی لثه و دندان ها: در پایان نیز جهت تثبیت جرم گیری دندان، نواحی جرم گیری شده و در صورت نیاز کل فضای دهان و دندان ها شستشو می شود. تا اگر باکتری، پلاک و تارتار در بین دندان ها و شیار لثه باقی مانده، از بین برود و بیمار تا مدت زمان طولانی از عفونت لثه و دندان ها در امان باشد.
پلاک دندان چیست؟
پلاک دندان (یا جرم دندان) یک لایه نرم و بیرنگ است که از باکتریها، باقیماندههای غذایی و سوختن بافت دهانی تشکیل شده است. این لایه بر روی سطح دندانها و لثهها ایجاد میشود و ممکن است در صورت عدم تمیزی و بهداشت مناسب دهان، به تدریج به یک لایه سفتتر به نام “سنگ دندان” تبدیل شود.
پلاک دندان میتواند به مشکلاتی از جمله تسوس دندان (پوسیدگی)، التهاب لثه، بوی بد دهان، و سایر مشکلات بهداشت دهانی منجر شود. بنابراین، بهداشت دهانی منظم، از جمله مسواک زدن، استفاده از نخ دندان، و مراجعه به دندانپزشک برای تمیزی و جلوگیری از جرم دندان، بسیار حائز اهمیت است.
جلوگیری از ایجاد پلاک دندان
جلوگیری از ایجاد پلاک دندان یکی از نکات اساسی در حفظ بهداشت دهان و جلوگیری از مشکلات دندانی است. برای جلوگیری از ایجاد پلاک دندان، میتوانید اقدامات بهداشت دهانی منظمی را انجام دهید:
- مسواک زدن منظم:
- حداقل دو بار در روز، بهتر است صبح و شب، مسواک بزنید.
- از مسواک با سر نرم و مناسب برای دهانتان استفاده کنید.
- تعویض مسواک هر ۳ تا ۴ ماه یک بار صورت پذیرد.
- استفاده از نخ دندانی:
- نخ دندانی را حداقل یک بار در روز (معمولاً قبل از خواب) برای حذف ذرات غذایی و پلاک بین دندانها استفاده کنید.
- استفاده از محصولات ضد پلاک:
- از محصولات مخصوص ضد پلاک، مثل خمیر دندان و افشانههای ضد پلاک استفاده کنید.
- محصولات حاوی فلوراید را برای حفظ قویتر دندانها انتخاب کنید.
- معاینات دورهای:
- به منظور مراقبت منظم از سلامت دهان، دو بار در سال (حداقل) به دندانپزشک مراجعه کنید.
- معاینات دورهای کمک میکند تا مشکلات زودتر شناسایی شوند و اقدامات مناسب انجام شود.
- کاهش مصرف مواد شیرین:
- مصرف زیاد شکر و آبنباتها میتواند به تشکیل پلاک دندان و تسوس کمک کند. تلاش کنید مصرف این مواد را محدود کنید.
- مصرف آب:
- آب به عنوان یک طبیعیترین نوشیدنی، میتواند به شستشوی دهان و کاهش پلاک کمک کند. پس از هر وعده غذایی، آب بنوشید.
- کنترل مصرف تنباکو:
- سیگار و تنباکو باعث افزایش پلاک دندان، بوی بد دهان و مشکلات دهانی دیگر میشوند. ترک این عادتها به بهبود بهداشت دهان کمک میکند.
با انجام این عملیات و توجه به بهداشت دهان، میتوانید از ایجاد پلاک دندان و مشکلات دهانی جلوگیری کنید.